Hulpkaart – De tool in uw hulpverlening

De hulpkaart kan een instrument zijn in uw begeleiding van de cliënt. Bijvoorbeeld als onderdeel van het vergroten van de weerbaarheid en zelfredzaamheid.

De hulpkaart is van belang voor die cliënten die wel eens in problemen kunnen komen. Wanneer zij even niet meer goed kunnen communiceren met hun omgeving en daardoor niet de juiste hulp krijgen, of onduidelijkheid veroorzaken in hun omgeving. Met de hulpkaart kan de cliënt aangeven wat er speelt en welke hulp of welke acties er ondernomen moet worden.

De hulpkaart werkt beter wanneer u deze kunt integreren in de begeleiding. Doordat u de cliënt wijst op de kaart en stimuleert deze aan te maken en kan hij de regie over het leven weer terug nemen. Desgewenst kunt u ook samen met de cliënt de kaart invullen en gebruiken als uitgangspunt voor het gesprek over weerbarheid en herstel.

Netwerk betrekken

Door de optie van het benomen van contactpersonen kan het netwerk van de cliënt betrokken worden. voor sommigen kan dat een lastig punt zijn maar ook dat biedt weer de kans om het netwerk van de cliënt te betrekken en relaties aan te trekken. Voor velen is het feit dat een hulpkaart wordt gemaakt een signaal dat de persoon initiatief toont en daarmee waardering oogst. De kaart past daarmee ook in uw netwerk benadering.

Periodieke update

De hulpkaart kan ook aanleiding zijn tot een periodieke update van Kaart en kaarthouder. Even checken of alles nog in orde is. Zijn er omstandigheden veranderd zoals andere contactpersonen medicatie die moet worden aangepast? Of hebben zich veranderingen voorgedaan die aanleiding zijn om de inhoud van de kaart aan te passen? Met een tussentijdse update bestaat er een logisch moment om dit gesprek aan te gaan en samen met de cliënt te bespreken of alles nog onder controle is.

Een nieuwe aangepaste hulpkaart is makkelijk en kosteloos gemaakt. Die drempel hoven u en u cliënt niet meer te nemen.

Past de Hulpkaart bij u?

Wanneer u wilt weten of de hulpkaart wel bij u past kunt u een aantal vragen doorlopen wie aangegeven wanneer de kaart handig kan zijn voor uw situatie.

Contactgegevens

Maandagmiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur is er spreekuur bij het steunpunt voor de hulpkaart. U kunt dan vragen stellen over de werkwijze of hulp krijgen bij het invullen van uw kaart.