Hulpkaart – Tool in uw hulpverlening
De hulpkaart kan een instrument zijn bij de begeleiding van uw cliënt. Bijvoorbeeld als onderdeel van het vergroten van de weerbaarheid en zelfredzaamheid van de cliënt.
De hulpkaart is van belang voor die cliënten die wel eens in problemen kunnen komen wanneer zij even niet meer goed kunnen communiceren met hun omgeving en daardoor, niet de juiste hulp krijgen, of onduidelijkheid veroorzaken in hun omgeving. Met de hulpkaart kan de cliënt aangeven wat er speelt en welke hulp nodig is, of welke acties er ondernomen moet worden.
De hulpkaart werkt beter wanneer u deze kunt integreren in de begeleiding. Doordat u de cliënt wijst op de kaart en stimuleert deze aan te maken en kan hij de regie over het leven weer terug nemen. Ook kan de hulpkaart ondersteunend zijn bij het vergroten van zelfinzicht bij de cliënt. Desgewenst kunt u ook samen met de cliënt de kaart invullen en gebruiken als uitgangspunt voor het gesprek over weerbaarheid en herstel.
Netwerk betrekken
Door de optie van het benoemen van contactpersonen kan het netwerk van de cliënt betrokken worden. Voor sommigen kan dat een lastig punt zijn maar ook dat biedt weer de kans om het netwerk van de cliënt te betrekken en relaties aan te trekken. Voor velen is het feit dat een hulpkaart wordt gemaakt een signaal dat de persoon initiatief toont en daarmee waardering oogst. De hulpkaart past daarmee ook in uw netwerkbenadering.
Periodieke update client
De hulpkaart kan ook aanleiding zijn tot een periodieke update van kaart en kaarthouder. Even checken of alles nog in orde is. Zijn er omstandigheden veranderd zoals andere contactpersonen medicatie die moet worden aangepast, of hebben zich voorvallen voorgedaan met de hulpkaart die aanleiding zijn om de inhoud van de kaart aan te passen. Een gebruikelijke periode voor het plannen van een update is om dit eens per jaar te plannen.
Een nieuwe aangepaste hulpkaart wordt kosteloos gemaakt.
regie over je eigen leven